Saturday, November 22, 2008

humiliated

assalamualaikum..







urm.. ada satu incident yang buat una rasa a bit humiliate..

begini kisahnya...

una baru nak keluar dari library kat fakultas farmasi.. then, una telah ditahan oleh bapak kat library tuh... bliau telah menanyakan una soalan yang una rasakan sangat terpukul.. dush3.. soalannya berbunyi begini..( i don even remember each words laa.. but maksudnye lebey kurang begini laa )

"mbak. kalau di malaysia itu, menteri yang berkaitan dengan kehutanan itu dipanggil apa??" kata pak perpus

una pon cuba menjawab dengan yakinnya..padahal dalam kepala una telah terdetik, alaa kalau ak cakap menteri apa pon macamlah pak perpus tahu.. alkisah una pon bedal je ape yang besh didengar..

" kalo nggak silap, menteri alam sekitar dan perhutanan" (muahahaha.. mengong betol una neh.. mane ada such menteri in our government)

lepas tu nak tau apa yang pak perpus tu kata??


macam ni.. " owh.. gitu ya?? ku pikir menteri semak dan belukar.. soalnya di malaysia masih punya hutan gak?? "

chiss!! kuang asam betol... una pon jawab balik dengan masih tersenyum.. " gak lho pak.. gak..ya masih ada hutan, cuma gak sebanyak di Indonesia ini.."


pak perpus cakap balik " temanku bilang kalau di Malaysia itu adanya menteri semak belukar kerana di sana banyak semak2.. " sambil tergelak2..

saket pulak hati una bila dengar camtu.. nak kutuk2 negara aku pulak... aisshhhh...


lepas tuh.. sorang lagi pak perpus tanya una lagi " kalau menteri untuk pariswisata itu dipanggil apa??" aisshh..una sendiri tatau apa motif bpk2 itu tanya soalan sedemikian.. saja nak kutuk Malaysia ke apA??


then una pon dengan jujur nya pergi la jawab " menteri pelancongan" memang una nak je jawab menteri kebudayaan, keseniaan dan pelancongan.. tapi macam la diorang kesah sangat pon..




lepas je una jawab.. again diorang gelak reramai.. huaaaa.. wat the helll... saket plak ati..kita cakap bebaik diorang bole gelak2.. memang una menyampah perangai camtu.. da la una memang ta paham apa yang diorang cakap cz gune bahasa jawa.. adoyhh.. saba je laa...

walaupun sekarang ni Malaysia sedang dilanda dengan pelbagai krisis politik tahap giga... namun itu bukan sebab untuk una tidak terus mempertahankan negaraku yang terchenta ini.. walau apa pon yang pak perpus tu kata, una tetap menyanyangi Malaysiaku Terchenta.. ingatlaaahh.. di mana bumi di pijak di situ langit dijunjung,,, walaupun sekarang nih kat malaysia tu dah macam kene jajah semula... i mean, dijajah pemikiran.. aisshhh.. nauzubillah



sebenarnya una agak sedih jugak.. mana pergi power of defend yang una ada.. kat kepala una ada macam 2 yang una nak bidas actually.. but seems like i lost all da skills.. una cam dah takde keberanian.. tatau kenapa.. kalau duluu time dalam debate team.. mencurah2 je idea kat kepala hotak neh.. aissshhh.... una .... ko kene kuaatt!! akibat dari skill una yang satu neh macam da pudar.. da ade orang yang nak pijak kepala una.. adoyhh!!.. incident kat perpus tu baru satu incident yg humiliated me.. aisssshh... ade manyak lagik sebenarnya


s0oo0.. as da conclusion.. ta selamanya nikmat yang diberi oleh Nya itu kekal.. memang Allah S.W.T akan sentiasa menguji hambanya... banyak perkara yang berlaku dalam hidup kita sehari2 adalah ujian dariNya.. dan ingatlah ta semua ujian yang diberikan adalah yang berat.. dalam suka2 jua ada yang diuji olehNya.. so0o0o.. unaaaa... wake uP!!!


"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang
pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh
jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu
suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah
Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya.
"
al- baqarah (216)







okeyh.. sekian saja untuk hari ni.. actually da bape kali tangguh2 nak post entry neh.. urmm.. bukan niat una nak burukkan sesapa tapi nak bagi kesedaran n pengajaran kat diri sendiri n kekawan yang lain jugak..

jika esok masih ada belum pasti ia menjadi milik kita... maka manfaatkan momen yang ada sekarang sebaiknya..

jazakumullah khaira

2 who cares:

anakRamalan said...

salam,

Ha, kenapa Una x bidas balik apa yg dorang cakap?

akak pun cukup pantang kalo orang cakap mcm tu pasal my country.Tp kalo org buat mcm tu dekat akak, sudah pasti akan dibalas berdas-das la. Hohohoho.

Lagi satu lg akak cukup pantang kalo org2 msia sendiri memburuk-burukkan negara sendiri depan org Aussie just for the sake of nak berborak or nak mengangkat2 org aussie tu..Kutuk semua perkara.Tak patriotik langsung!..hello,kalo desperate sgt nak kawan mat salleh pon x perlu nak puji lebih2 sampai kutuk negara sendiri.

ooops.terlebih-;ebih plak.

una husna said...

ehe.... tape2 ta kesah pon lebey2.. yep2.. emang sy nak bidas sesangat tp maybe sbb sy sorang n pak perpus a.k.a perpustakaan tu ade 2-3 org dan bergelak ketawa... aissshh.. rase nak bla cecepat je dari perpus tuu.. tapi sumpah seranah caci maki sume ade but dlm ati.. ta terkeluar.. adoyhh la una