Tuesday, November 25, 2008

it's all bout GIGI...



assalamualaikum





wat d0 u know bout mercury???


una bukan nak cite pasal planet mercury ok.. neh pasal sejenis bahan kimia iaitu Hg... sumua orang pon tau yang mercury ni ade dalam termometer.. n rasenya semua orang pon takot kalo termometer pecah dan menyebabkan mercury itu terkeluar.. pokoknya memang kita da set mind yang mercury tu adalah satu bahan chemical yang teramat sangat bahaya.... betol ke bahaya??? yesssss!!!!! sebabnya, merkuri ni merupakan bahan yang sangat beracun, n mende ni boleh menyebabkan kerosakan otak dan hati kalau kita sentuh, makan, atau hidu.. whoaa..

urmmm.. sure musykil kn.. apehal la plak una bercerita pasal merkuri neh kn???? aisssshhhhh... skarang nih una sangat2 risau sebabnya selama una hidup f0r 19 years neh... baru la una tau yang dalam diri una da ada merkuri neh agak lama dah... uiks?? ko bia betol na??? yep2 n yep2... huaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... macamane plak tuh??

okeyh kisahnya begini... tadi siang lepas praktikum anatomi fisiologi manusia, una telah pon ke fakultas kedokteran gigi sebab ada appointment ngan senior untuk cetak gigi..rencananya una nak wat perawatan orto.. mau pakai retainer kat gigi ni... then setelah di cek gigi nye.. diorang perasan yang gigi geraham una ada problem skit.. eit..bukan sikit.. tapi manyak.. aissshhh...

masalahnya ialah.. tampalan pada gigi geraham una telah terbukak n giginya telah reput sedikit..mungkin disebabkan lobang pada gigiku ini agak besar..muahahaha..memang besar pon... makaa.. diorang da kompius dengan condition gigi una.. aisshhh... lepas sorang, sorang mbak2 yg tgh praktikal tuh menengok gigiku.. malu la plak.. takot pon ade.. mana taknyaa.. lepas sorang tengok, teros panggil sorang lagi.. then panggil lagii.. suruh tengok keadaan gigi una...

then.. dari nak wat perawatan orto terpaksa lak membetolkan masalah gigi berlobang ni duluu.. bila kat departmen satu lagi pon hal yang sama macam tadi pon berlaku.. lepas sorang, sorang doktor2 gigi yang tengok gigi una.. sebabnya diorang tatau nak bg treatment apa kalau ta dapat detect condition gigi una.. dan penyelesaiannya.. mereka telah memanggil specialist gigi a.k.a dosen mbak2 tu untuk mendetect masalah gigi una... doc tu plak suruh una pegi konsarvasi(lebih kurang camni la term dia) dulu gigi una... makanyaa una pon pergi la scan da gigi first... setelah dapat keputusan scan.. didapati gigi una yang berlobang ni telah berada pada tahap yang amat kritikal... area yang berlubang telah mencecah ke bahagian pulpa... yg mana consequence dy sangat la besar.. cuma una nasib baik sebab tampalan yang terbukak tu hanya sedikit.. skurang-kurangnya masih ada tampalan yang meng'cover' saluran pulpa tuu...



hasil scan mendapati..... inilah dia gigikuuu yang teramat bermasalah iaitu no 2 dari kanan





walaubagaimanapun... una dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan secepat mungkin..sebabnya tampalan yang ada skarang ni tatau berapa lama boleh tahan.. so0o0o... as da solutions.. una diberi 2 pilihan.. sama ada buat crown pada gigi atau pon cab0t.. aisshh.. una ta suka cabot gigi.. urmm... camno neh?? poning palo den... so0o0o...akak senior(kak ijan) yang nk wat treatment kat una td pon telah memberikan una explanation dan nasihat yang cukup bagus... dan una rasa una nak buat crown.. sebabnya una tanak kedudukan gigi una bergerak kalau cabut yg mana akan membawa kepada kejarangan gigi..hehehehe

tapiiii.. ada satu mende yang menyedarkan una bila kak ijan explain about gigi... dalam kitorang beborak tu, bliau ada menyelitkan tentang jenis2 tampalan.. and for the 1st time in my life, una baru tau yang tampalan yang berwarna agak kehitaman/kelabu yang bernama amalgam adalah dibuat dari MERCURY.. wat??? at 1st cam kaget jugak laa.. but then still kaget.. aishh.. maknanya selama ni yang ada kat gigi una neh mercury la ye.. yessss!!! una jadik agak risau bila amalgam yang ada kat gigi una ni mula menghakis..lagi2 bila makan benda2 keras.. adoyhh.. camno neh?? kalau merkuri yang berbalut kemas dalam termometer tu pon dah takut, inikan pulak yang sentiasa ada dengan kita.. huuuuaaa~ mungkin campuran merkuri dan bahan lain untuk membuat almagam ini agak harmless, dats why la digunakan as dental treatment kot.. but ape yang diberitau, amalgam ni agak murah skit... kalau sekarang mostly da gune tampalan yang warne agak putih which is not contain any mercury fella... haaiiiyyo0o.... camne kalau ada reaction between mercury pada amalgam dan enzyme yg ada pada amilase or any cairan badan?? huuu~ wallahua'lam... nanti nak tanya dosen una laa...





~ni lah contoh amalgam~ cam familiar je lam ulutku.. muahahaha




urmm.. jadi begitulaahh ceritanya... hahahaha.. it's all bout GIGI.... kesimpulannya.. jangan la makan gula bebanyak... kelak berlobang gigimu sendiri.. muahahahaha... n i'll get da treatment for my beloved gigi as so0on as possible..!!! berdebar2 la plak..ngeee~


okeyh..dats all for now... smile ('',)






"Jika kalian hitung nikmat Allah, kalian tidak akan pernah dapat
menghitungnya. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang." (QS An-Nahl: 18)



jazakumullah khaira

4 who cares:

nabila taufiqah said...

hye husna.i think ur gigi kena mcm i dulu.it was so painnnn gila masa buat.doctor cucukcucuk jarum kasi urat mati la apela.tp bius ade kan so time tu i dgr die punye bunyi je.eee nilu rasanya bile igt balik.bt at the end u'll feel god insyallah.now i ok je i ate chocs everyday tapi nnt balik msia jumpa dentist lagi mest ada xkena lol tapi i redha where makanan xboleh ditolak.hehehh.anyway good luck ok for the next stuff

una husna said...

haiyyo0o nabilaaa..... really ha??? aisshh.. ta ske ar saket2 neh.. ngeee~ kamu apa kabarka???

anisahishadi said...

slm..
una pn kne orto gak ke?
mmg nk ye..ke una mnjdi mngsa kpd akak koas?
kte pn i'Allah pki gak nnti breses..haha..
camne la yek rpenye nnti.
segan i
siyes da tu gg una tuh..
slme ni x penah rse skit ke?
bhye tuh..
husna fazira jgn mkn gule2 bnyk2 taw..
tmpe yg keras pn jgn gak..
haha

una husna said...

nisaaahhh...huuu~ tau2.. terok suda pon... ahakss... lupe lak nisah kan docter gigi... ngeee~ una memang nak pon.. tapi more tu ngengade je laa.. huhuu~ kan ade gigiku yg jarang... even ta obvious sgt.. huu~

neh yang rosak terok neh maybe sbb mkn kerepek tempe la neh.. haa.. yep2.. bet0l..tempe!!!