Monday, December 15, 2008

bring ur muslimah attitude

assalamualaikum




"bring ur muslimah attitude" ~ cukup besar dan bermakna tajuk yang didiskusi pada hari sabtu kelmarin... Seminar kemuslimahan KMMF(komunitas mahasiswa muslim farmasi) yang disampaikan oleh Mbak Latifah, seorang lulusan Al-Azhar dan Mbak Rizki, seorang aktivis Islam memang sangat bermanfaat..

jujur, niat untuk menyertai seminar ini pada mulanya adalah kerana kehadiran akn diambil sekaligus mempengaruhi markah subjek pendidikan agama Islam una.. memandangkan jiwa una lebih ingin mengikuti talk show keagamaan yang diadakan di fakultas kedokteran.. tapi sepanjang penceramahan yang dsampaikan oleh mbak latifah, seolah2 sedar dan faham tentang jiwa anak remaja.. beliau ada menyentuh tentang niat.. kata bliau, mungkin ada yang datang ke sminar atas paksaan, menjaga hati dan sebagainya.. namun, beliau mengingatkan, bahawa tidak mengapa kalau kita sering megintrospeksi niat.. beristigfar dan niatkan yang betul.. kerana dengan niat yang betul akan memberi ketenangan dan kenikmatan yang superb hebat.. subhanallah..

kemudian, mbak Latifah juga ada mengatakan tentang bagaimana cara membuat pilihan yang tepat jika pilihan yanga ada sumenye pon bagus2 belaka.. urmm~ yang penting katanya adalah keyakinan.. kita seharusnya yakin dengan pilihan kita, dan berani untuk berkata tidak.. sebab sesungguhnya Allah lagi Maha Mengetahui dengan yang ditentukanNya.. macam una ari tu memang sangat berat hati untuk pilih nak pegi seminar ataupon talkshow, namun akhirnya una buat keputusan untuk ikot seminar walaupon niat una pada mulanya untuk dapatkan kehadiran.. tapi lepas follow da seminar, syukur Alhamdulillah, una dapat someting yang bermanfaat untuk diri una..

terlampau banyak input yang diterima on dat day.. and i donoe how t0 explain.. ehehehe.. tapiii.. pokoknya seminar ni memang bagusSS... point yang paling penting is cara menyeimbangkan kegiatan dan keperluan ruhiyah.. ahaaaaa~
1. banyakkkan zikrullah 2. menghadirkan potret akhirat maksudnya sentiasa mengingati bahawa akhirat adalah alam yang kekal 3. mengingatkan diri bahawa kematian sangat dekat.. "kematian adalah permulaan hidup" 4. banyakkan berkumpul dengan orang soleh/mengikuti pengajian Islam

ahaa~ and antara ciri2 kurangnya ruhiyah dlm diri :
1. kecintaan terhadap duniawi semakin bertambah 2. hati keras seperti batu 3. bermalas-malasan dalam melakukan ibadah



urmm~ lepas habis seminar, kami ade agenda kedua iaitu pertandingan cipta minuman... huuu~ time ni memang lawak sungguh laa.. grup una telah pon membuat jus avocastro.. apekah itu?? haa.. jus ni adalah campuran avocado ataupon kat indonesia neh dipanggil alpukat dengan jus stroberi.. nyum2.. enak banget.. hahahaha.. padahal kitorang ta penah cuba buat pon.. just sehari b4 tu kitorg bincang2 nak buat ape.. finally came out wif diz idea.. grup una sebenarnye ada 8 org tapi 2 org ta dtg sbb ade mslh skit.. so0o kami berenam.. bertungkus lumus menyiapkan.. ade ke pat0t time2 nak blender buah tuu blender kami ta id0p.. aduuhh.. kalot la kami.. kitorg diberi masa 15 menet je..
una plak dalam keadaan gelabah camtu, abeh terkeluar bahasa melayu.. grup mmbers una sumenye pon indonesian.. so0o..ape lagik..kecot2 prot kitrg tergelak spnjg proses pembikinan air neh...


una : nak sudu.. nak sudu.. cepat
diorg : sudu?? .. mana?? mana??
una : tu.. tu..cepat.. cepat
diorg : apa yang cepat.. sudu itu apa na??
una : oho0o.. sory2.. neh.. apa itu.. namanya.. sendok.. iya sendok..
diorg : kok sudu sih.. hahahahaa
gelak reramai
ni la hasil experimen kami... ni rupe stelah hakim rase.. kalo ta cantek lagik neh. ngee~

urmm~ lepas je sume minuman di antar ke depan untuk sesi penghakiman, una pon amek pluang untuk rase sume air2 yg ade.. heheheh.. mane bole lepas pluang.. sume air pon nmpk sedap je.. ahernya.. smpai ke hari ahad per0t una saket tau.. ye laa.. sume buah-buahan bercampor dalam per0t una neh tau.. aisshhh~ agaknya time rase sume2 air tu una ta bce bismillah kot..

then, bila keputusan diumumkan, kitorg sesangat la terkejot sbb grup kami menang no 1.. hahahaha.. sesangat ta caye.. smpaikan mbak yg announce tuh pelik..apsal kitorg ta ke depan.. 3 kali dy announce grup 12.. tp kitorg berpandang sesame sndri dgn muka heran je.. hahahahaa.. sampaikan sorang ajk prgrm dtg kat grup kitorg soh ke depan.. adoyhhh~ sgt ta sangka.. syukur alhamdulillah~ thanx a lot to my grup members : santi, okta,asa, titis, mahda...








okeyh laaa... tu je ntuk hari ni.. pas ni tatau bile lagi una nak update blog cz nexweek una ade responsi.. so0o.. pepaham je la eyh...

skian sahaja untuk hari ni... manfaatkan hari ni sebaiknya kerana belum pasti esok masih ada, dan belum pasti esok milik kita

innallaha ma'ana

jazakumullah khaira

1 who cares:

nisah ishadi said...

waa..tahniah2..
sedap ngok air..
pasnih blik mesia bole la bkak kdai air avocastro eyh..
tmpng kt kantin che medah je..haha