Wednesday, December 31, 2008

busday?? busy day??


assalamualaikum

hari ni hampir seharian una dok kat dlm bilik.. yessss!! ape yang una buat??? ahaaaa~ try t0 menghabehkan stdy schedule una for today.. dengan lebey jujurnya mengcover yg smlm punye skali.. huhuu~ kalo nak ikotkan hari ni just 2 kali je una keluar dari kost una neh, iaitu 1. kua bli lunch dekat kedai yg plg dekat ngan kost 2. pegi beli pulsa a.k.a topup!! so0o selain dari waktu ituu... semua pon una abehkan berada di dalam bilik ... satu pengiktirafan buat una cz spnjg hari neh una telah berjaya menghindarkan diri dari baring ats katil.. taniah2.. sebabnye arini una stdy ats krusi n kat meja.. slalu tuh dok kat lantai.. tu yg mudah bergolek2 dan akhirnya terlelap.. ahahaha.. tapi yang musykil plak neh, skang neh una ta ngantok2... da pkul 12.15 da neh.. but still fresh yg amat tahap giga... memang una nak smbung stdy lagik but cam taley trima la plak since una da plan stdy smpai kol 12 je.. then nak bgun awl sok untuk stdy lagik.. s0o, that brings me t0 write on this p0st.. huhuu~



urmm~ una tatau nak tuleh ape sbnrnye, tapi kan korang tau ta siang td ari ape?? 2 muharam laaa .. nape ngan 2 muharam??? ahaaaa.. ni lah big secret una..but wanna reveal it now.. lalalalala... actually 2 muharam merupakan busday una dalam bulan Islam.. yuhuuu~ dah bertambah umur una.... urmm~ mungkin ade yg ta paham.. okeyh.. camni, mase 6 0gos 1989 duluuuu.. alaaa time una dilaherkan, hari itu merupakan tanggal 2 muharam 1410H.. memandangkan sekarang ni tahun hijrah yang ke 1430 maknenye ape??? ini bermaknaaa una dah pon berumur 20 tahun.. even no more 'teen'.. i'm twen'ty'.. namun alhamdulillah~ syukur Ya Allah, kerana masih memberi peluang pada diri ini untuk sujud menyembahMu...


dengan bertambahnya umur una, bermakna makin bertambah dekatlah kita dengan kematian.. yep2.. tepat skali... kuasa Allah ta siapa tahu..



urmm~ nak tau camne una bole tau tarikh lahir una dalam Islam ni ?? ahahaa~ wat2 tanye lak kan?? btau teros kan sng.. ngee~ oke2..macam ni.. actually kat kampung una, umah uwan belah mama, ade kalendar taon 89.. masih elok je tergantung kat dinding umah tuu.. sure korang musykil camne bole ade kalendar 89 kn?? actually, uwan dah pindah duk ngan family una.. so0o umah kat kampung tu tade sape yang dok situ dah.. lame dah.. jadi sume barang2 dalam umah tu pon manyak yang ta berusik...

so0o.. slalu dolu2 kalo wiken, una musti ikot uwan balek kampung untuk kemas2 umah tuu.. so0o kalau ta silap time una darjah 6 baru una prasan kalendar yg ade kat situ taon 89.. bayangkan betapa sygnye uwan kat umah tuu cz every single thing yg ade lam umah still terjage dgn elok... actually una nak tgok 6 ogos tu hari ape,isnin ke selase ke, but at last i found out the tarikh hijri.. smpai la ni, una ta hengat pon hari ape una lahir, tapi una ingat sgt tarikh lahir hijrah una tuu.... until one day, time lepas abeh matrix laa, kawan una Firdaus bagi una satu kertas.. kat dalam kertas tuh ade tuleh my tarikh lahir in tahun hijrah.. rupa-rupanya tu ketas semak tarikh lahir dalam tahun hijri.. bliau cekkan tarikh lahir una gune software kat Muslim Fair camtuh la.. then, kat ketas tu tuleh 3 muharram 1410 hijrah.. so0o, bile una tgok, beza dy cuma sehari dari kalendar kat kampung tuh.. una sendiri tatau mana satu tarikh yang betol2 accurate.. but its ok laa~ the thing i wonder so0 much rite now is, why d0nt we use kalendar hijri as our primary calendar in our life.. its tremendously accurate okeyh.. ta caye?? okey..kalo nak tgok bulan penuh, cuba korang tgok pada 2 different date.. 1st masa 15hb on any bulan Islam, and the other is on 15hb on any bulan omputeh.. kompem u can see da different.. cuma la, mungkin skarang neh ta bpe obvious perbezaan dia cz slisih hb lately neh dekat2 je..



urmmm~
dulu kalo time kat ABIM, always ingt je tarikh dlm Islam.. sbbnya memang sume cekgu2 pon akn tuleh kat papan itam.. tu cite 7 taon dulu laa~ time skola rendah.. tapi bila da besar neh, da tade org nak ingatkan.. kita la yg kene ingatkan diri sendiri.. kalau kita take for granted mende2 macam ni, kita la yang rugi.. pesanan ini adalah untuk diri saya sendiri.. hikhik.. bukannye ape, bila benda2 macam ni kita ta amek tau, rugi laa.. aisshhh~ ye la kan, semua sambutan2 yang kita raikan kan mengikut bulan islam.. nisfu sya'ban,maal hijrah,aidil fitri, aidil adha, maulud nabi n manyak laiiiieeee..


urmm~ kalau ade kesedaran tapi ta bertindak susa jugak.. huu~ tepok dada, tanya hati...



oke laaa~ rasenye ngant0k sudah..

sekian sahaja untuk hari ini...


sesuatu yang lancar belum pasti benar, sesuatu yang benar pasti menjadi lancar...

jazakumullah khaira

p/s: tajok entry neh totally not related t0 the isinya.. lalalalalaa~

4 who cares:

pai_ilham al-adwa' said...

salam dik una

selamat ulangtahun kelahiran..
betul kata una tu..
rugi kita abaikan bulan Islam nih..

moga terus tegap dan tabah dlm mengharungi hidup yg berbaki...
moga ALLAH pandu hidup una dlm jalanNya berpagarkan Iman dan Taqwa.
..dirimu menjangkau muslimah idaman...srikandi harapan...

=)

Ajaa said...

slmt hr ulang tahun kelahiran kak una..heheh

tinytinkerbellthinkin' said...

una...
hahahaha
kejap je kamu dah tua
=)
all da best, hope u success di perantauan...
be strong, be good gurl
i miss u...
muax

una husna said...

t0 kak naufa: tanx akak... sama2 kita meraih muslimah idaman.. srikandi harapan.. hehehe

t0 ajaa: amboyhh.. ye la dik aja oi... ngeee~ syukran jazilan

to teha : yess.. tenkiu cyg... miss u to0o