Thursday, September 3, 2009

mahu tahu?

assalamualaikum

update! update!

okeyh.. kali ni update nak kasi proper sikit... kasi detail dan very da b0mb.. ahahaha~
apekaahh...

ramadhan 13
sedar tak dah 13 hari rupanya kita berada dalam bulan ramadhan.. dah beberapa hari pun melepasi satu trimester pertama ramadhan.. s0 apa macam rakan-rakanku tercenta sekalian??? pastikan ramadhan kali ni memberi kesan dalam diri kita.. jangan sia-siakan peluang yang ada.. sebab kadang-kadang bila kita nak buat sesuatu amalan mesti hati kecil cakap "alah, esok-esok lah buat , kan banyak masa lagi" tapi cuba kita ubah pemikiran kita "entah-entah ini solat terakhir aku" "entah-entah ini ramadhan terakhir aku" "entah-entah ini solat terawih terakhir aku" seryes!! kita takkan tahu takdir Allah itu bagaimana.. jadi sementara masih ada masa buatlah apa yang boleh.. tapi make sure lah benda yang kita buat tu bermanfaat..

semester 3
alhamdulillah sekarang saya dah pun 10 hari berada di bumi yogyakarta ni semula.. memulakan tahun kedua pengajian di universitas gadjah mada(UGM).. sem 3! agak tough jugak sem ni nampaknya.. eyh2.. bukan agak tapi memang amat sangat tough.. sebelum cuti hari tu, ada la jugak saya bertanya pada senior-senior, dan mostly berkata yang sem 3 ni antara sem yang susah.. waaahh~ makin mencabar lah sesi pen'study'an saya nampaknya.. tapi tapi tapi.. nama pon belajar kan.. mana ada benda yang mudah.. pokok pangkalnya kekuatan dan kemahuan diri.. urm~ ayoh lah kita meng'list' kan subjek yang diambil untuk sem ni :

subjek semester 3 lah pulak
  • Biologi Molekuler - ada lab
  • Farmakologi Dasar - ada lab
  • Kimia Analisis II - ada lab
  • Kromatografi - ada lab
  • Mikrobiologi Farmasi - ada lab
  • Teknologi Sediaan Farmasi
  • Pancasila
hah amek kau! even subjek sem ni tak banyak ade 6 saje..yang buat dahsyat tu sebab ada lab.. satu lab 4 jam.. ad0yh.. memang jenuh lah dengan bau2 segala ubat-ubatan dan bahan-bahan kimia dan sebagainya lah.. hehehe... tapi una harus semangat!! yeay~ pancasila tu subjek wajib untuk grad.. so memang kena ambil time semester ganjil.. makanya sem ni la una amek subjek pancasila..


hari kebangsaan negaraku terchenta!!
last monday negara menyambut kemerdekaan.. urm~ tahun ni saya rasa biasa-biasa je.. kami pelajar-pelajar malaysia di jogja ada buat sambutan kemerdekaan.. tapi saya tak menjoinkan diri lah pulak.. huhu~ walauapapun.. selamat maju jaya kepada encik Malaysia.. semoga berkurang lah isu-isu picisan demi meningkatkan kualiti negara~ lalalala


demo di UGM
aha!! berlaku pada hari selasa.. sehari selepas hari isnin.. aishhh~ sungguh mendebarkan bila dapat sms berbunyi sebegini pada pagi selasa tu " be careful..locals throw bricks to malaysians houses.. stay calm even if they provoke u.. avoid campus today- demo at campus.. forward to other malaysians." lepas je baca sms tu memang berderau lah darah.. terus laju-laju mem'forwardkan sms ke rakan-rakan yang lain.. syukur waktu tu saya berada luar kawasan kampus.. rupa-rupanya ada demonstrasi dari mahasiswa-mahasiswa ugm yang ingin menyuruh UGM menghentikan pengambilan pelajar2 Malaysia.. puncanya adalah disebabkan isu-isu remeh yang diperbesarkan oleh media sini yang agak terlampau.. entahlah.. semua perasaan bercampur lah.. dalam hal ni, kami pelajar Malaysia di Jogja yang jadi mangsa.. rasa semacam terancam je.. siap dipesan supaya jangan pakai baju kurung(trade mark org Malaysia) buat sementara ni.. huhu~
oh ya!! tak perlu lah risau ya~ saya insyaAllah selamat-selamat saja..
ini ada link yang saya mahu share: satu dan dua
tapi tapi tapi, janganlah menyalahgunakan link yang saya letak ni.. sila berfikir secara rasional ok..

gempa
berlaku pada hari rabu.. sehari selepas peristiwa demo.. lebih kurang dalam pukul 2lebih la.. satu gempa berlaku dengan 7.3 skala richter which is quite teruk~ and it happened f0r about half minute.. waktu tu saya baru habis kelas dan ada kat atas jalan.. dan saya boleh pulak ta rasa apa-apa.. memang selalunya kalau ada atas jalan ta berapa ketara sangat gegaran.. tapi mereka-mereka yang ada kat building memang amat ketara rasa gegar~ saya tahu pun bila balik ke kost, sempat tengok tv dan ada berita pasal gempa yang berlaku kat tasikmalaya.. bila balik je bilik, batchmates saya yang amek medic hantar message kat ym, tanye whether tadi ada gempa ke sebab dia rasa gegar-gegar.. terus la saya bukak kompas.com , one of site yang membantu saya dapat berita-berita terkini di Indonesia ni.. dan tengok latest news (lihat sini) waktu tu pasal gempa yang berlaku kat jakarta.. lepas tu kat ym abeh semua orang buat status pasal gempa.. dalam facebook pon berderet-deret bagitau perasaan time gegar-gegar tu.. syukur takda apa-apa benda buruk yang berlaku.. tapi saya ada lah cuak-cuak jugak sebab yang saya rasa tahun lepas tu berapa saat je saya dah pucat lesi ketar lutut segala.. inikan pulak nak dekat setengah minit dan agak kuat.. ada hikmah saya ta rasa gempa kali ni mungkin..


urm~ agak panjang lah bukan entri saya kali ini..
tak mengapalah bukan.. sebab tak tahu bila lagi nak meng'update blog...
saya harap-harap dapat lah meng'update sebanyaknya.. hahaha.. sungguh gila kuasa..

okeyhlah.. sekian sahaja..
jazakumullah khairan kasiran~

7 who cares:

ijad said...

cantik blog ni...selamat berpuasa..

una husna said...

tanx ijad
selamat berpuasa jua~

saufiahmad said...

pehh bahaye r giler una...jgn pakai baju kurung...bahayer2

raudhatul ain rosni said...

yup2..una.take a gud care!!sbb i love u!

una husna said...

yep2.. must take gud care!!

tenkiu guys~

qishie said...

harap una n kawan2 sentiasa dibawah perlindungan Allah..pasal media dorg tu..memang tak tau la nak buat camne..
tp mmg suka memprovokasi secara berlebihan..

anyway..goodluck in ur study..
gambate!!

pasal gempa tu..haritu dorg kata kat jawa timur pun ada gegar lagi..tp..qish tak rasa pape pun..tak silap tem tu i was fever n slept for a whole day..dats y tak terasa kot..ngehehehe

una husna said...

thanks al0t qish..
sm0ga kamu p0n sntiasa dalam lindunganNya..

kat jatim p0n ada ke.. kamu hati-hati 0key..

gudluck study juaa... qish balek cuti awal kan.. happy h0liday~