Saturday, August 29, 2009

hari ini hari jadi siapa?

assalamualaikum




hey hey..
it's her birthday!!!!!

t0 my dearest adenda terchenta balqis

sem0ga aqish panjang umur dan dimurahkan rezeki..

semoga aqish jadik anak yang solehah..

may your wish come true..

jangan tinggal solat..




dalam adik beradik saya yang berenam ni, Balqis lah paling bongsu sekali.. itu kalau ta campur dengan anak umi saya lah.. disebabkan dia paling bongsu, memang agak jelas lah yang dia memang sangat-sangat manja.. dan disebabkan tu jugak selalu kena sakat dengan abang Tada bliau.. pening jugak saya bila dekat rumah tengok diorang bergaduh.. tapi takde lah teruk mana.. nama pon adik beradik kan.. tapi yang buat saya geram tuh, tahan betul si Tadha menyakat aqish.. takde gaya budak tahfiz langsung!! tapi bila akak saya dah balik, tugas menyakat beralih plak ke akak.. saya pun turut join the group.. haha.. sian aqish

balqis nih memang petah sangat bercakap dan rajin bertanya.. teramat sangat.. tapi dalam famili je.. sila refer perbualan2 between me n her di entri ini , ini , dan ini .... entah kenapa bila kat sekolah dia semacam mempunyai low self esteem.. tak berapa menonjol.. mama pernah cakap, dia semacam pressure la jugak nak sit for UPSR sebab kakak-kakak dia dulu semua straight A's(siapa lagi lah kan?? hahaha).. memang nampak lah dia bersungguh-sungguh.. buat sc0re A lah, pergi tuition, buat set2 latihan yang sek0lah bagi, join battle of the brain lah, then hari tu, waktu result trial dah keluar.. sibuk betul dia tanya saya

aqish : kakak, dulu kakak trial dapat berapa?
kak una: akak dapat 4A1B je
aqish : akak agak2 kan, kita b0leh dapat 5A tak?? sebab trial kita 3A2b je
kak una: aishh musti lah b0leh.. aqish kan slalu buat score A..

sampaikan saya dengan akak pun pernah discuss pasal Balqis.. kitorang dok berdiskusi alangkah stress nya dia kalau tak dapat 5A.. semua ni gara-gara akak-akak dia dah letak kayu ukur tahap UPSR masing-masing.. sebagai menunjukkan sokongan, saya dengan akak pun telah pergi ke sekolah aqish sebab ada majlis S0lat Hajat dan bacaan yassin.. mama dan ayah tak dapat pergi sebab clash dengan perasmian Surau Al-Ikhlas kat Taman Bourgainvillea.

aqish kadang-kadang sangat kelaka okeyh..
ingat lagik waktu dia darjah satu, saya bawak kawan balik rumah time maktab cuti..
aqilah ngan noraini.. time kecik-kecik dia ni memang cepat mesra, bila dah besar sikit ni macam ada different skit.. then qilah tanya : "balqis es0k dah besar nak jadik ape?" balqis jawab" kita nak jadik doktor, tak pon kita nak jadik doktor lembu(hahahaa lawak2), tapi kan senang-senang kita jadik penyanyi je lah" hahahaha
apa lagi saya, qilah dengan nora pon bantai la tergelak2 kat dapur.. apa ingat senang ke nak jadik penyanyi?? masalahnya dia jawab dengan sangat konfiden tau! hahaha.. tuh la fikiran budak-budak.. polos betul hati



urm.. walauapapun, saya sentiasa mend0akan bliau cemerlang dalam hidup dan juga pelajaran.. sudah 12tahun... harus bersyukur dengan nikmat usia
masih banyak lagi benda yang dia belum terokai.. kadang-kadang bila tengok keadaan dunia sekarang, semacam takut untuk bagi budak-budak kecik membesar.. sebab pasti cabaran dia fuy0h banyaknya.. tapi itu kan semua rencah hidup.. as long as kita berpegang kepada keyakinan iman kita dan menjadi hambaNya yang bertaqwa, insyaAllah berjaya dunia akhirat



Ya Allah, tiadalah sesuatu yang mudah melainkan Engkau permudahkan, dan engkaulah yang menjadikan kesedihan(kesusahan), jika engkau kehendaki maka ia menjadi mudah.

Kau permudahkan bagi adikku untuk menerima segala ilmu.
Kau sihatkanlah tubuh badannya.
Kau berikanlah dirinya kecemerlangan hidup di dunia dan akhirat.

Ameen




okeyhlah,
akhirnya saya update jugak blog terchenta ni
mungkin entri ni menjadi pengubat rindu mereka-mereka yang tunggu post dari saya(haha ada ke?.. perasan saja)

sekian sahaja

jazakumullah khairan kasira



p/s: lihat ituuu.. aqish muat high heels ku.. hahaha~ lepas je beli kasut tuh, saya pun tanya mama "ma, ma agak una terpakai ke kasut macam ni???" mama menjawab dengan renungannya yang tajam.. hahahaha~ 0keyh paham2.. padahal cuak dalam ati

6 who cares:

saufiahmad said...

loktor lembu ka miahahha...
kelako2

una husna said...

tah pape je kan..
adek aku ngan saing2 dia iaitu cousins ak ade conference,
sorang nak jadik doktor lembu, doktor kucen, doktor rabit.. last2 suma ta mo jadik vet lepas Tada kata kena pegang babi..
mengong t0l

raudhatul ain rosni said...

hahahaha..semangat tol dorg ni.hahaha..una kalo chat ngn balqis kim slm ye..kate hepi bday!!!nway dat heels una punye ke?then balqis pkai?alahai..sonoknye le share2..jeles2!

Qalam (pena) said...

hepi befday kt adek ko una

the petite princess said...

ade la yang menunggu hapdate...
adik kamu tingtong macam kamu lar...
kekekkeke

una husna said...

ain: hahaha~ budak kecik memang owez semangat kn kn

nasae: wokeyh

teha: maceh pada yg menunggu.. cewaah~
hikhik.. ape plak definisi tingt0ng mcm una neh?? ngeee~