Thursday, April 23, 2009

sekali sekala bagi entri bermanfaat boleh??

assalamualaikum

hari ni, saya telah dengan sopannya tidak menghadiri lecture farmasetika dan biokimia..
sebabnya?? saya saket perot laaaa~ sori ma n ayah.. una bukan sengaja ta pegi kuliah~
urmm~ secara spesifiknya saya kena diarrhea..
kalau taktau apa tu diarrhea.. shuh2.. pegi google sana... malu nak bagitau...
huhuhu~

nak diikutkan
dari pagi tadi lagi dah mengalami simptom2 diarrhea ni..
but una is always una..
memang suka sangat menahan saket..
ingatkan takde la teruk sangat...
then bersiap2 dengan penuh semangat untuk ke kuliah pada pagi hari.. dan telah sampai di fakulti pada pukul 7.15.. sikit punya awal saya sampai~
ade kuliah kimia organik II jam 7.15-8.55, then ade posttest pkul 9 untuk lab farmaset semalam,
pastu ada kuliah farmasetika dari 10-11.40 and last lecture on 3.30-5.10... fuuuhhh... wud be a very tiring day...
tapinyaaaaaaa~
disebabkan tahap ketahanan saya terhadap diarrhea ta berapa nak kukuh..
maka, lepas je posttest lab farmaset, saya balik.. serius ta boleh tahan sangat dah.. MyEm0.Com


kat bilik ada ubat pil chi kit teck aun...
pil tu mama yang bekalkan saya sebelum fly ke sini..lebiu ma
ada sekotak besar yang mengandungi sedozen sachet pil chi kit teck aun..
hikhik.. then tengah nak consume pil chi kit tuuu~
saya jadik teringat lab farmaset saya..
kan saya pernah bagitau dulu yang sem ni dah start buat ubat kan.. s0, every wednesday, i'll have my farmasetika lab.. semalam sediaan yang saya kena buat ialah pilulae n mixtura...
ahahaha~
dalam sediaan pil tu ada syarat pembuatan dia:
  • pembuatan pil yang elastis
  • penggulungan (gulung panjang2 cam kopok lekor)
  • pemotongan (then potong guna alat khas.. ada ukuran tetentu)
  • pembulatan -kopoklekor(assuming) yg da dipotong di bulat2kan
  • penyalutan
tang bahagian penggulungan pemotongan dan pembulatan tu ada alat yang kita kene guna..
disebabkan semalam saya rushing yang amat.. sebab kene buat dua sediaan dalam masa 2 jam..
jadik bila tang pembulatan, saya dok gentel2 pakai tangan je..
sebelum tu saya guna dah pillen roller tu tapi abes penyek pil2 saya..
makanyaaa~ dengan selamba dan yakinnya saya amek sebiji-sebiji pastuh gentel2 dengan tangan... 30 biji pil yg telah saya gentel..
mas2 n mbak2 assistent yang observe lab kami dah buat muka pelik je dengan kekomfidenan saya..
nak wat camne..
pil kan kene bulat.. dah bila guna pillen roller tu asek penyek je.. ngeee~ carik inisiatif laen.. janji mende tu bulat..


err.. bulat la tu kan?? kan?

haa~ disebabkan ni la.. time nak makan ubat pil chi kit teck aun tuu..
saya teringat pristiwa saya menggentel2 pil tu dengan tangan..
tiba2 terbayang kalau2 pil chi kit tu digentel pakai tangan jugak..
euwwww... geli la plak.. coz dont really know how hygienic it is...
dah la pil tu kecik.. mesti amat susah kalau nak bulatkan guna pillen roller..
hikhik...





apa2 pon, sila jangan contohi saya ya!! MyEm0.Com lagipon sediaan obat yang saya buat kat lab tu bukan untuk consumed.. rasa2nya kalau semua obat2 yang saya buat kat lab tu dikonsumsi, kompem pengsan la orang laen dibuatnya..
mana taknya rushing nak menyiapkan 2 sediaan dalam masa satu jam..
dengan traffic jam kat dalam lab sebab masing2 mencari-cari zat/bahan obat..
ditambah pulak dengan ibu lab(pembantu makmal) yang asek potpet2 ta kira waktu menyebabkan kami2 membuat ubat dalam stress..
then, obat yang terhasil pon jadik ta berapa nak accurate sangat la..
lagipon kami belajar yang asas je dulu...
hikhik..
stop it una!!!
manyak plak alasan..


sekarang nampaknye macam dah ok sikit..
syukur Alhamdulillah...
sebab Allah S.W.T gerakkan hati saya untuk makan pil chi kit tu..
dan dengan izinNya saya dah agak ok..
kalau nak ikutkan dah lama sangat saya simpan ubat tu..
saya tak suka makan ubat..
ta suka ta suka ta suka..
dah ramai pun yang perli saya..
"nama je belajar farmasi, esok jual ubat tapi diri sendiri tamo makan ubat"
ehehe~ sebab saya belajar la saya tamo makan.. i know the consequences..(shut up una!!).. ngee~

walauapapun.. kita kena ingat satu benda...
yang memberi kita nikmat sakit dan sihat ni Allah S.W.T..
jadi hanya kepada-Nya lah kita harus memohon pertolongan..
sihat tu nikmat, sakit tu hikmat
kan sihat dan sakit tu suatu kurniaan..
dan kurniaan tu sebenarnya ujian dari Allah S.W.T untuk hamba-hambaNya
nikmat- kurniaan- ujian
think about it k..

"Dan apabila manusia ditimpa bahaya dia berdoa kepada Kami dalam keadaan terbaring, duduk atau berdiri, tetapi setelah Kami hilangkan bahaya itu darinya, dia kembali (ke jalan yang sesat), seolah-olah dia tidak pernah berdoa kepada Kami untuk (menghilangkan) bahaya yang telah menimpanya. Demikianlah dijadikan terasa indah bagi orang-orang yang melampaui batas apa yang mereka kerjakan" - Surah Yunus, 12




nah.. alang2 saya dah post entry yang sehat lagi panjang berjela ni..
saya nak tunaikan janji saya dulu..
tralalalaa~ ni la hasil sediaan obat yang saya telah buat dengan maju jayanya!!!
clap2 untuk diri sendiri.. boleh klik pada gambar untuk tatapan yang memuaskan.. hehehe


sila perasan hanya ada 11 je sediaan ubat kat sini.. yg missing tu saturationes..
tiada dalam gamba sebab dah dimusnahkan gara2 asek termeletop je cz it is carbonated


sapa yang rajen mengira, kompem nampak 11 je sediaan ubat kat dalam gamba kn?
actually dah buat 12 sediaan...
dan ada 2 lagi sediaan untuk last lab next week...
lepas dah abeh semua lab ada exam praktikal..
yang mana, kena buat sendiri sediaan obat tanpa bantuan mana2 buku dan nota..
yang diberi cuma resep/prescription dari doktor je..
ahahaha~ pepandai la ko una!!


okeyh... sekian sahaja buat masa sekarang
manfaatkan momen yang ada sebaiknya sebelum mata terlena~

jazakumullah khaira

pesan saya 1 : baru nak explore mende neh.. MyEm0.Com tapi dah lama usha.. kiutnye... jadi penggunaan cam jakun sikit la.. MyEm0.Com
pesan saya 2 : selamat berexam dan bercuti buat kawan2 kat Malaysia... Ya Allah, jadikanlah kami orang-orang yang berjaya dengan cemerlang..
pesan saya 3 : studen matrik dah abeh!! uisy0o.. nasihat akak.. eceyy nak akaaak je.. ngeee~
sila la amek farmasi... besh2

14 who cares:

una said...

ahaha...una
sbb tu una nasir sgt takut mnk amik pil chek ket teon tu(wrong spelling)
geli
ahahah...mcm2 bygkan

Azhani said...

Husna! Certain words you used in here are words that I never heard of. And banyaknye ubat!

una husna said...

una nasir: aah~ dulu2 una tam0 makan lgsung pon cikit tekaun tuh.. but now, telan je.. hikhik

azhani: azhani! words mane yang ta penah dengar tuh?? huhuhuu~ yep2.. yg una buat tu baru basic.. ade manyak lagik ntok semester laen plak..

Amr said...

Wah..bgs2..macam tukang ubat cina=)

anisah ishadi said...

mak cik..
nk bli jamu..
ahaha

nk pnjm ke beg merah jual jamu??

una husna said...

amr : hehehe.. amcm?? besh kan maen ngan ubat..

anisah : nisaahhh.. memang berajat nk pinjam beg mrh kamu tuu.. tp una da bli beg ala2 tu versi colorful stripe.. tamo jeles okey

anisah ishadi said...

aish..x leh jdik ni..
tergugat eden..
ahaha

X_LiMiTeD's_RuLeZs said...

uii...mak aii..byknyer ubat..aiseh..malangnyer..org x phm arr..huhuuh..klo crite psai jln simen or concrete phm arr..hehhee...anyway..visit arr ornyer blog plk...http://xlimitedsrulezmylife.blogspot.com/...hehehe..meh jd follower org plk..heheh...tgk arr muke org yg itam skrang nie..huhuhu

Wanita Mustanir said...

Salam una,
hye..

Nice entry to share..coz we both are pharmacy's students..but the different are you in jogja and i am in Malaysia..

Btw, una tahun berapa ya?? Banyak preprations drugs yg una dah buat ya?? Saya kat sini xdelah byk mane sbb bukan semua jenis sediaan saya lakukan.. Almaklumlah, prasarana tidak mencukupi.. Apa pun, mmg best keje wat ubat ni kan, una? hehe..

una husna said...

syai: waaahh..syai suda berbl0g... huhuu~

wanita mustanir: wsalam.. hehe.. nama wm ni apa eyh?? takan saya nak panggii wm plak.. heheh..
saya baru 1st year.. sekarang ni baru sem 2.. yep2.. saya tau wm pon farmasi gak.. nanti ley la sharing2 inf0

Wanita Mustanir said...

owh, juz called me shira..saya dah tahun dua, sem depan tahun tiga..
Congrates sbb dapat amik farmasi..InsyaAllah, leh sharing2.. (^_^)

una husna said...

oho0o0... dah nak taun 3.. ok shira..
trima kasih.. congrates jua sbb da nak masok 3rd year..

cepatnye waktu berlalu.. saya dah nak exam final sem 2 lagi 2 minggu...

wanita mustanir said...

una, all the best ye for coming exam..

Komen una telah shira balas di post influenza A (H1N1)..Silalah tengok..hehe (^_^)

Anonymous said...

aish..ord da tak wat ubat da..hhuhu..rndunye!!!hehehe